Breaking News
recent

Oyuncak Kapma Makinelerindeki Hile


Yıllarca büyük bir hevesle içindeki oyuncağı yakalamaya çalışıp sonucunda ise hüsrana uğradığımız oyuncak yakalama makineleri (otomatı) aslında sandığımız kadar masum olmayan ve tamamen bizim masum duygularımızı sömürmek için icat edilmiş bir makineymiş. Birçoğumuz otomatın içindeki oyuncaklardan birini yakalamak için hırs yapmış sonucunda ise hiçbir şey elde edemeyip harçlıklarımızdan olmuşuzdur. İşte sizlere oyuncak kapma makinesinin hilesi.

Alışveriş merkezleri ve oyun salonları gibi kalabalık mekanlarda bulunan ve dikkat çekmek için ışıklandırılmış bu makineler her ne kadar şans oyunu olarak görünse de aslında kişinin şans oranına ya da oyuncağı yakalama açısına göre çalışmamakta. Tarihçi Phil Writer bu otomatların çalışma prensipleri ile ilgili araştırmalar yapmış ve makinelerin kullanım kılavuzlarını okuyarak makineyi yöneten algoritmaları keşfetmiştir. Haydi gelin hep birlikte bu çalışma mekanizmasını inceleyelim.

Makinenin Çalışma Algoritması

Otomatın çalışma algoritmasında belirli miktarda ayarlanmış para miktarı mevcut. İçerisinde ayarlanan para miktarı kadar para olmayınca kol oyuncağı kapmıyor. Her ne kadar kolun oyuncağı kapma açısını ayarlamakla uğraşsak da kol oyuncağı kaptıktan bir müddet sonra sarsılıyor ya da mekanizma tam olarak kapanmadığı için oyuncağı düşürüyor. Anlayacağınız otomat belirli oranda kar elde etmeden oyuncağı kapmanıza izin vermiyor. Bu nedenle ilk denemede başarılı olabileceğiniz gibi 10. denemede'de başarılı olabilirsiniz. Bu tamamen sizden önce otomata ne kadar para atıldığıyla ilgili bir durumdur.
Aynı zamanda kolun oyuncağı yakalaması için belirli bir baskı yapması gerekiyor ve bunun için de algoritma mevcut. Çoğu zaman kolun oyuncağı yakalıyor gibi yaptığına ve sonrasında ise mekanizmanın açılarak oyuncağı serbest bıraktığına şahit oluyoruz. Bunun nedeni ise  neredeyse oyuncağı yakaladığınızı düşünerek “Tam da yakalıyordum, çok az kalmıştı” diyerek daha da hırs yapmanız ve tekrar otomatın içine para atmanızdır.  Oyuncakları yakalamak için harcadığımız paralarla otomatın içerisindeki oyuncaklardan daha iyisini alabilirdik belki de fakat çoğumuzun istediği makinenin içindeki oyuncak değil, otomata karşı kazanma hissi olmuştur.
Sanılanın aksine bu masum görünen otomat ne yazık ki bizler için hem zaman hem de para kaybına neden olmuştur. Çoğumuzun hayallerini yıksa da aslında hepimize hayatın gerçeklerini göstererek kaybetmenin ne demek olduğunu öğretmiştir.

EDİTÖR : BİLGE 
KAYNAKÇA ; Tarihçi Phil Writer

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.