Breaking News
recent

Çocuğun Cinsel İstismarına Karşı Anne Babalara Öneriler ( LÜTFEN PAYLAŞALIM )


Çocuk cinsel istismarı, yetişkinlerin çocukları kendi cinsel doyumları için cinsel temasa zorlamalarıdır. Cinsel istismardan söz etmek için cinsel birleşmenin olması şart değildir.


Cinsel birleşme ve fuhuşa zorlama gibi yüz yüze ya da telefon ve İnternet aracılığıyla yapılan sözel istismar, teşhircilik, fiziksel temas, pornografi amacıyla çocuk kullanma veya izlettirme de cinsel istismar tanımına girer.



Hiç şüphesiz, cinsel istismar çocuklarımızın başına asla gelmemesini umduğumuz bir olaydır. Öte yandan, bu konuyu uygun zamanda çocuklarımızla konuşmuş olmak, oldukça önemlidir çünkü, çocuklarımızı cinsel istismardan korumanın en iyi yolu budur. Cinsel istismar konusunda bilgilendirilmiş çocuklar, bu talihsiz deneyimi engellemek ve yaşadıkları istismarı güvendikleri bir yetişkin ile paylaşmak konusunda daha hazırlıklı olurlar.


Bu anlamda anne-babalara düşen ilk ve en önemli görev, çocuklarını cinsellik ile ilgili bilgilendirmeye başladıkları okul öncesi dönemde, adı tam olarak kullanılmasa da "cinsel istismar" konusuna değinmektir. Çocuğunuzun cinsel anlamda kendini korumasını sağlamak için bilgilendirici bir konuşmaya "Bedenimiz özeldir, oyun oynamak için kullanmayız ve başkalarının da bedenimizle oyun oynamasına izin vermemeliyiz" gibi bir ifadeyle başlayabilirsiniz.

Çocuğun Cinsel İstismarına Karşı Anne Babalara Öneriler


1-Sorgulayıcı ve suçlayıcı ifadeler kullanmayın



2-Ben seni yanıma çağıracaksam önceden haber veririm


3-Kollarını iki yana açtığında orası senin özel bölgeni gösterir



5-Özel bölgelerimizi kapatmak için iç çamaşırı giyeriz ve kimse dokunamaz


6-Doktorlar seni tedavi etmek için anne-baban yanındayken sana  dokuna bilir


7-Eğer tek başına banyo ve tuvalet yapamıyorsan ailen yardım edebilir


8-Çocuğunuza ''iyi dokunuş'',  ''kötü dokunuş '' yollarından bahsedin


9-Çocukların  doğru ve eğitici bilgilere sahip olmasını sağlamak 



Değerli aileler bu makale sosyal sorumluluk ve duyarlılık  meydana getirmek için çocuk istismarı konusunda kitleleri bilinçlendirmek amacı ile naçizane olarak hazırlanmıştır. Duyarlı aileler ve veliler olarak çocuk istismarı konusunda  lütfen güvenilir  profesyonel kuruluşlardan destek alınması gerekliliğini unutmayınız. 




NEDEN 
Mİ ? 
Elbette, hiçbir şey bir anne-babayı çocuklarının cinsel istismara uğraması gibi acı verici bir deneyime hazırlayamaz. Fakat, anne-babanın bu travmatik deneyimi ele alış biçimi, cinsel istismarın çocuk üzerindeki kalıcı etkilerini büyük ölçüde belirler. Çocuğunuzun cinsel istismara maruz kaldığından şüphelendiğiniz bir durumda, polis gibi konuyla ilgili bir otoriteye durumu bildirmekten kaçınmayın.


Bazı aileler olayın üstünü örtüp yok sayarak çocuklarını çevrenin tepkilerinden koruduklarını düşünürler. Fakat cinsel istismar suçlamasında bulunmak ve bunu kanıtlamak kolay olmasa da, olayı görmezden gelmek çocuğun suçlunun korunduğunu düşünmesine neden olabilir. Ayrıca olayı saklı tutma kararı çocuğa, bu olayın gerçekten yaşanmadığını ya da olayda onun da suçu olduğunu dolayısıyla otoriterilerin haberdar edilmemesi gerektiğini ima edebilir. Cinsel istismarı gizli tutmak, gerçek anlamda suçluyu korumak ve ona başka çocukları da istismar etmesi için fırsat tanımaktır   

10- T.C Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Destek Hattı arayabilirsiniz.



EDİTÖR: BİLGE 

KAYNAK: Feriha DİLDAR, Uzm. Pedagog, PSİ Çocuk ve Aile Danışmanlık Merkezi.

* Dildar'ın yazısı, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlama Vakfı'nın Görünüm dergisinin Ocak 2009 sayısında yayımlanmıştır.


 



Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.