Breaking News
recent

Sekiz Köşeli Selçuklu Yıldızı ve Anlamı


Sekiz köşeli yıldız, Türk ve İslam medeniyetinde yaygın olarak kullanılan bir sembol olarak dikkat çekmektedir.

Türkistan’dan Balkanlara pek çok tarihî eserde sekiz köşeli yıldızla karşılaşılır. Anadolu’da daha çok Selçuklu yıldızı olarak anılırken sekiz köşeli yıldızın adı, Orta Asya’da Türkistan Yıldızı’dır. Anadolu’da Konya’da Karatay Medresesi gibi pek çok tarihi eserde karşımıza çıkan sekiz köşeli yıldız, bir dönemde Osmanlı Devleti bayrağını, süslemiştir.

Sekiz köşeli yıldız, iki eşit büyüklükteki karenin çapraz şekilde üst üste konmasıyla oluşmaktadır. İki kare iki farklı dünyaya atıfta bulunur; bu karelerden biri maddi dünyayı diğeri ise manevi olanını ifade etmektedir. Bektaşilikten Nakşibendi’ye, Yesevilikten Kadiriliğe kadar geleneksel tasavvuf hayatında sekiz köşeli yıldız bu minvalde ele alınmış ve sekiz cennet kapısına işaret ettiği kabul edilmiştir.

Sekiz köşeli yıldızın her bir burcu bir erdemi simgelemektedir ki, bu erdemler İslam’ın temel direkleri olarak kabul edilirler. Bunlar; merhamet ve şefkat, sabretmek, doğruluk, sır tutmak, sadakat, fakirliğini ve acizliğini bilmek, cömertlik, Rabbine şükretmek” olarak sıralanır.

Sekiz köşeli yıldız’ın bir başka anlamı da zafer’dir. Dört ana yön ve dört de arayönü bünyesinde toplayan sekiz köşe, bütün yönlerde, girişilen bütün işlerde zafer kazanılacağı anlamını da taşımaktadır.

Selçuklu 8 Köşeli yıldızı ile Siyonizmin simgesi olan günümüz İsrail devletinin bayrağında kullandığı, 6 köşeli Davut Yıldızı birbirine karıştırılmaktadır.İşte iki yıldız arasında ki farklar;

Bu bilgiyi öğrendikten sonra umarız kadim Türk- İslam medeniyetin simgesi olan Selçuklu Yıldızına hak ettiği değeri verirsiniz.

EDİTÖR ; BİLGE 


7 yorum:

Unknown dedi ki...

Gerçekten cok ilginç teşekkür ederim bilmiyordum birşey daha öğrendim.

Bilge dedi ki...

Bilgiye giden yolda bizimle yürüdüğünüz için biz teşekkür ederiz

Vatan aşığı genç dedi ki...

Bizi aydınlattığınız için çok teşekkür ediyorum makalelerinizin devamını heyecanla bekliyorum

Bilge dedi ki...

Bilgeliğe giden yolda bizimle beraber yürüyor olmanızdan dolayı biz teşekkür ederiz

Unknown dedi ki...

Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim

Unknown dedi ki...

Sevgili dostlar siyon yıldızı hazreti süleymanın mührü dür.
İbrahim. İshak. Davut peygamberlerin isimleri deyil dir. Saygılar.

Unknown dedi ki...

Merhabalar, ilk paylaştığınız tabloyu nereden bulduğunuzu çok merak ettim, acaba satılıyor mu?

Blogger tarafından desteklenmektedir.