Breaking News
recent

MEB'dan Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi' devam ediyor


Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce Türkiye'nin 28 şehrinde düzenlenen 'Anadolu Mektebi Yazar Okumaları Projesi

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 'Anadolu Mektebi Yazar Okumaları' projesi ile öğrencileri Türk edebiyatı eserlerini okumaya teşvik edilecek. Lise 10'uncu ve 11'inci sınıflardaki gönüllü öğrenci ve öğretmenlerden oluşturulan okuma gruplarıyla ilgili bilgi veren MEB Bakan Yardımcısı sayın Orhan Erdem, bunun çok sivil bir yapılanma olduğunu belirterek, Prof. Dr. Sami Güçlü’nün 2012 yılında Sakarya’da bir grup öğrenciye bir yazarın bütün kitaplarını okuyarak onu anlamaya dönük bir çalışma başlattığını ve bu projeyi daha sonra birlikte yürütmeye başladıklarını belirtmiştir.
ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI

Milli ve manevi değerlerimize sahip çıkan, Türk kültür ve medeniyetinin gelişmesine katkı sunmuş yazarların tüm eserlerinin ve yazar hakkında yazılmış seçkin eserlerin okumasını, okunan her eser hakkında değerlendirme yazısı yazılmasını, eserlerin en az yarısı okunduktan sonra bir konu seçilmesini, seçilen konuda bir konuşma metni hazırlanmasını, düzenlenen panel programlarında hazırlanan metnin sunulmasını amaçlayan bir yazar okuma faaliyetidir.



Anadolu Mektebindeki öğrenciler, nitelikli bir okuma yapar, yazı ile kendini ifade becerisi edinir, sosyal ve kültürel yönden gelişir.


Anadolu Mektebi öğrencilerine, sorumlu hocaları rehberlik etmekte, kitapları temin etmelerinde yardımcı olmakta ve panellere hazırlanmalarında onlara yol göstermektedir.


Anadolu Mektebi Yazar okumaları, gönüllülük ile başlayan ve devam eden, nicelikten çok niteliğe önem veren, sivil bir okuma faaliyetidir.

Peki bu projenin Vizyonu nedir ?


Tarihimizden aldığımız güç ve sorumluluk duygusuyla Türk kültür ve medeniyetine özellikle son yüzyılda ciddi katkılar sunan yazarlarımız ışığında, kendini, ait olduğu milleti ve değerler dünyasını tanıyan, emek ve insan merkezli bir hayat anlayışı ile milli ve evrensel bir sorumluluk ruhuna sahip, erdemli, ilkeli, araştıran-sorgulayan, kendisine ve ülkesine aydınlık bir gelecek hazırlamaya çalışan, çok yönlü, yüksek vasıflı ve donanımlı nesillerin yetişmesine katkıda bulunmaktır.

Anadolu Mektebi Yazarları kimlerdir ? 


Bu Yazarların seçilmesinde ki amaç nelerdir ?

ANADOLU MEKTEBİ YAZARLARI



Anadolu Mektebi yazarları; yerli, milli, manevi ve evrensel değerlere sahip, bu değerler temelinde hayatlar süren ve bu değerleri topluma telkin eden yazarlardan seçilmiştir.

-MUSTAFA KUTLU
-TARIK BUĞRA
-CENGİZ AYTMATOV
-SAMİHA AYVERDİ
-AHMET HAMDİ TANPINAR
-CENGİZ DAĞCI
-YAHYA KEMAL BEYATLI
-NECİP FAZIL KISAKÜREK
-MEHMET AKİF ERSOY
-SEZAİ KARAKOÇ
-CEMİL MERİÇ
-NURETTİN TOPÇU






Anadolu Mektebi yazar okumaları; düşünce, sanat ve kültür hayatımızda büyük etkileri ve katkıları olan yazarlarımızın bütün eserlerinin ve hakkında yazılanların okunması, değerlendirilmesi, yorumlanması temeline dayalı, okuma sonuçlarının yazı ve konuşma ile ifade edilmesi, panel ve açık oturumlarla topluma aktarılması şeklinde devam eden ve nihayet elde edilen bu birikim ve tecrübe ile, okuyucuların; düşünce, kültür ve sanat yolculuklarına kendi başlarına devam edebilecekleri derinlikli bir bilinç ve evrensel bir ufuk kazandırmayı hedeflemektedir. 





                                                    Projenin hedeflediği ilkeler nelerdir ?



-Çalışkan olmak
-Bir büyük ideale sahip olmak
-Aileye önem vermek
-Hayatta kimseye zarar vermeden yaşamak
-Doğru sözlü olmak

Peki bu projeyi destekleyen kurumlar ve kuruluşlar hangileridir ?
EDİTÖR: BİLGE 
KAYNAK : Mektebi Muallim: Sayın Faruk ŞİMŞEK 
http://www.anadolumektepleri.org/index.html







2 yorum:

Unknown dedi ki...

Kücuklugumuzde kazanmadigimiz okuma aliskanligini simdi kazanmaya calisiyoruz umarim proje basariya ulasir emeginize saglik...

Unknown dedi ki...

Kücuklugumuzde kazanmadigimiz okuma aliskanligini simdi kazanmaya calisiyoruz umarim proje basariya ulasir emeginize saglik...

Blogger tarafından desteklenmektedir.