Breaking News
recent

Kudüs’ün Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler için önemi



              MÜSLÜMANLAR, HRİSTİYANLAR VE YAHUDİLER İÇİN ÖNEMLİ


Kudüs 3 büyük semavi dinin başkenti konumunda. Hem Müslümanlar, hem Hristiyanlar hem de Museviler için önemli olan Kudüs paylaşılamayan bir kent. Ortadoğu'da bulunan, Dünya'nın en eski şehirlerinden biri sayılan Kudüs şu anda Filistin ve İsrail arasında 'bölünmüş' bir kent. Hem İsrail hem de Filistin Kudüs'ü kendi başkenti olarak gösteriyor. Ancak uluslararası toplum Kudüs'ü başkent olarak tanımıyor. Kudüs, üç semavi din için kutsal kabul ediliyor.

                            (Hz. Muhammed (sav) Miraca yükseldiği yer)

İslam Peygamberi Hazreti Muhammed'in (sav) isra ve miraç hadisesini ev sahipliği yapan Kudüs... Hazreti Muhammed'in Mirac'a yükseldiği yer olarak bilinen Kudüs, aynı zamanda Kâbe'nin kıble olarak seçilmesinden önce Müslümanların yıllarca yöneldikleri 'ilk kıble' olarak biliniyor...

Haçlı Seferleri sonucunda Hristiyanların eline geçen Kudüs, Eyyubi Devleti kurucusu Selahaddin Eyyubi ile yeniden İslam topraklarına katıldı... Sonrasında Kudüs, 1917'deki İngiliz işgaline kadar asırlarca Osmanlı yönetiminde kaldı... 


KUDÜS'TEKİ MÜSLÜMAN SAYISI
Aralık 2007'deki nüfus sayısımının sonuçlarına göre Kudüs'teki nüfus 747 bin 600'dür. Bu sayıma göre nüfusun yüzde 64'ü Yahudi, yüzde 32'si Müslüman ve yüzde 2'si ise Hristiyan'dır.
KUDÜS'ÜN TARİHİ
Kudüs'ün en eski bölümüne, Hazreti İsa'dan önce 4. yüzyılda ilk yerleşim gerçekleşti. 1538'de şehri çevreleyen duvarlar inşa edildi. Bugün bu duvarlar, Ermeni, Hristiyan, Yahudi ve Müslüman olmak üzere dört çeyreğe bölünmüş olan Eski Şehri (Eski Kudüs) çevrelemektedir.
HRİSTİYANLAR İÇİN ÖNEMİ
Uzun tarihi boyunca Kudüs, 2 defa yok edildi, 23 defa işgal edildi. Hristiyanlar için Kudüs'ün kutsallığı, İncil'e göre İsa'nın bu şehirde çarmıha gerilmesinden ve 300 yıl sonra Azize Helena'nın İsa'nın hayatındaki hac noktalarını belirlemesinden gelmektedir.
YAHUDİLER İÇİN ÖNEMİ
Birinci dünya savaşı sonrası başlayan Yahudi işgali sonrasında 14 Mayıs 1948 tarihinde kuruluşu ilan edilen Kudüs kentini İsrail en önemli kent olarak görüyor. Kudüs'teki Mescid-i Aksa'yı yıkarak “Ağlama Duvarı” ve çevresindeki Yahudi varlıklarını artırmayı amaçlayan İsrail, diğer taraftan Arz-ı Mev'ud olarak Nil'den Fırat'a kadar genişleme planları için de Kudüs'ü bir merhale olarak görüyor. İsrail, hali hazırda, Batı Şeria'da pek çok kentte Filistinlileri evlerinden ederek, buralara Yahudi İsrail vatandaşlarını yerleştiriyor.

EDİTÖR: BİLGE

KAYNAK : Araştırma Referans   ( timeturk.com )

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.